Bel nu voor een gratis prijsopgave: 070 – 215 88 23

Tuin leegmaken opruimen en snoeien

Tuin leegmaken opruimen en snoeien

Tuin leegmaken en opgeruimd opleveren? Een tuin goed opleveren conform eisen verhuurder naar aanleiding van een huuropzegging?

Wilt u een tuin laten opruimen? Is er achterstallig onderhoud of heeft u een verwaarloosde tuin? Misschien een aangebouwde serre, overkaping of tuinhuisje dat niet origineel is overgenomen tijdens aanavang huurcontract?

Het opleveren en onderhouden van een huur tuin.

U bent verantwoordelijk voor normaal gebruik en onderhoud van uw gehuurde tuin. Wanneer het huurcontract eindigt moet u de tuin in originele staat zoals bij aanvang huurcontract opleveren. Is dit niet in uw contract beschreven dan is het gebruikelijk dat u de tuin in nette gebruikte staat overdraagt. Gesnoeid, verzorgt en onderhouden overdragen bij huur opleveren is dan gevraagd. Daarover valt te twisten, want waar verwilderd groen voor de één onverzorgd kan zijn, valt het voor de ander onder de tropische tuintrend. Zorg in ieder geval dat je het snoeit en bijhoudt waar nodig, zodat hier geen discussie over ontstaat. Wanneer je de eerste bewoner bent, ben je zelf verantwoordelijk voor de aanleg van de tuin. Dit brengt een extra uitdaging met zich mee, maar zorgt er wel voor dat je de sfeer zelf in de hand hebt. Goed om te weten: de oprit en/of toegangspaden moeten door de verhuurder worden geregeld.

Zelf verantwoordelijk voor goed onderhoud aan uw tuin.

  • Je bent zelf verantwoordelijk om erfafscheiding als een schutting, muur of heg te onderhouden en schoon te houden. Staat-ie op de erfgrens? Dan deel je deze verantwoordelijkheid met de buren.

  • Wil je bomen hoger dan de erfafscheiding planten? Houd er dan rekening mee dat ze minimaal 2 meter van de erfafscheiding staan. Snoei de boel regelmatig, zodat buren er geen last van hebben.

  • Buitenschilderwerk is voor rekening van de verhuurder. Let er wel op dat dit niet om esthetisch schilderwerk gaat. Ziet de muur er keurig uit, maar wil je hem een trendkleur geven? Dan zijn de kosten voor jezelf. Overleg dit altijd met de verhuurder.

Wat mag er verder wel of niet? Daar kun je creatief mee omgaan. In de basis geldt bij een huurwoning en dus ook bij de tuin: kun je alles tegen relatief lage kosten terugbrengen in de oorspronkelijke staat? Denk aan het verschil tussen een schaduwdoek of een vaste overkapping.

De tuin opleveringseisen van een makelaar, verhuurder of woningbouw?

De tuin is in redelijke staat van onderhoud. De tuin is bij de verhuzing in elk geval onkruidvrij. Bij de woning behorende originele stap tegels van paden en terrastegels zijn aanwezig.
Bomen en struiken in de tuin zijn in principe eigendom van de bewoner; bij verhuizing kan geëist worden dat ze worden verwijderd. De bomen en struiken die naar het oordeel van de woninginspecteur mogen blijven staan, zijn voldoende teruggesnoeid. Datzelfde geldt voor eventuele heggen op de erfscheiding.
Schuttingen en andere tuinafscheidingen, die niet meer voldoen aan de door verhuurder, makelaar of woningbouwgestelde eisen met betrekking tot
onderhoud of materiaalkeuze zijn verwijderd. Er mag geen opgeslagen materiaal, vuilnis, compost e.d. in de tuin achterblijven. De kliko’s zijn leeg.